0 termék - 0 Ft
A kosár üres.

0

Maurice Garin

2015.  |  Tour-de-France bajnokok

Maurice Garin (1871.03.03.)

 Maurice Garin 1871. március 3-án született az olaszországi Arvierben, közel a francia határhoz. Garin olasznak született, de szüleivel Franciaországba költözött, ahol kéményseprőként dolgozott. Versenyzői pályafutása 1892-ben kezdődött észak-Franciaországban, ahol több helyi versenyt megnyert. 1897-ben és 1898-ban megnyerte a Paris-Roubaix-t, majd 1901-ben felvette a francia állampolgárságot.

1903-ban megnyerte az első Tour de France-t, és ezt az eredményét meg tudta ismételni 1904-ben. A második, 1904-es Tour botrányoktól volt hangos, szurkolók bántalmaztak versenyzőket, és a verseny után több versenyző eredményét is megsemmisítették csalás miatt.


Szinte unalomig ismert a tény, hogy többekkel együtt visszamenőlegesen kizárták a versenyből a Tour első négy helyezettjét: Garint, Louis Pothier (ő lett a második), Garin fivérét, Césart, és a negyedikként végző Hippolyte Aucouturier-t, amiért helyenként vonattal tették meg a távot, autóval húzatták magukat (márha nem ültek be), szabálytalanul frissítettek stb. Garin vétke az volt, hogy vonatozott. Egy fiatal kutató az utóbbi időkben azonban néhány alapvető kérdést tett fel, és nem hiszi, hogy Garin csalt volna. Miféle vétek az, amiért életre szóló eltiltást kapott Pothier? A többieket miért csak határozott időre függesztették fel? Soha nem fogjuk megtudni, mivel mind a Tour, mind a francia szövetség hivatalos iratai eltűntek, amikor a németek megszállták Franciaországot a II. világháború idején. Az iratokat délre akarták menekíteni, de a dokumentumokat szállító autót senki nem látta többet, miután az elhagyta Párizst. Az említett kutató, Jason Jellick szerint nem volt lehetősége Garinnek vonatra szállnia, mivel csupán egyetlen olyan szakasz volt a korabeli menetrendek szerint, az első (Párizs-Lyon), ahol ez megtörténhetett, ám itt is csupán 7 percet tudott volna nyerni Garin. A többi szakaszon Garin 5-8 ellenfelével együtt haladt, így itt nyilván szó sem lehetett csalásról. Azonban a korabeli sajtó áttanulmányozása után, beleértve a helyi lapokat is, sem lesz tájékozottabb az olvasó, gyakorlatilag semmi sem jelenik meg az ügyről. Jellick azt állítja továbbá, hogy találkozott egy olyan úrral, aki gyermekkorában beszélt Garinnel Lens-ben, sőt még idézik is őt több könyvben, amint azt állítja, hogy Garin beismerte neki, a gyereknek a vonatozást. Jellick szerint ez az ember tagadja, hogy Garin valaha is beismerte volna a csalást, sőt egész életében azt állította, hogy tisztességesen versenyzett.

Garint 1904-es Tour miatt két évre tiltották el a versenyzéstől, ő azonban 7 évre eltűnik, 1911-ben jelenik meg újra a Párizs-Brest-Párizs versenyen. Visszavonulása után Garin Lens-ben egy műhelyt nyitott, melyet haláláig, 1957. február 18-ig vezetett.
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Garin

« Vissza
© Developed by CommerceLab